dijous, 14 de febrer del 2008

Ansietat

L'ansietat és un estat emocional imprecís que la gran majoria de les persones han sentit més o menys alguna vegada. Des del petit sentiment d'ansietat a la gran crisi d'angoixa (a vegades se'n diu "atac de pànic"), la sensació és de "sentir-se d'alguna manera amenaçat (per una causa desconeguda)"; a vegades és com si hagués de succeir quelcom terrible, i pot referir-se tant a la integritat física, sentint por de "morir-se", com a la psíquica, sentint por de "tornar-se boig".

La sensació, però, és en relació a alguna cosa més aviat interna de la persona. És precisament interessant notar que, tot i que moltes vegades l'ansietat pot limitar-se a un lleuger malestar transitori, la mateixa persona sol tenir la impressió de que alguna cosa "no va a l'hora" en ella mateixa.

Un estat com aquest pot, i sol, anar acompanyat de majors o menors repercussions corporals, com suor, palpitacions, tremolor, mareig, visió borrosa, espasmes diversos musculars o viscerals, ganes imperioses de menjar o beure, o d'orinar o defecar, i moltes altres. Sovint, és en aquestes manifestacions corporals en el que, sobretot al principi, es fixa més la persona, la preocupen i en fa motiu de consulta habitualment mèdica.

No és estrany que també hi concorrin circumstàncies personals, en el present, el passat o en el proper futur, que, d'una forma més o menys sobtada o progressiva, hagin anat, o vagin, neguitejant la persona. O la mateixa persona s'adona que té un sentiment de frustració, de fracàs, de disgust, d'inseguretat, de solitud, com a malestar intern i general.

No és fàcil tolerar l'ansietat, o l'angoixa, afrontar el sentiment d'amenaça desconeguda, i mirar què és el que passa realment, què és el que "no va a l'hora". És freqüent que la persona intenti superar el malestar mitjançant fàrmacs (sovint auto-medicació), que en qualsevol cas han de tenir prescripció mèdica, tenint en compte, a més, que el que fan és alleujar el símptoma i que se'n pot acabar depenent. El diagnòstic i el tractament adequats poden permetre, en major o menor grau, abordar-ne les causes i neutralitzar-ne els efectes.

[veure (columna de la dreta): "Presentació" i "Notes Generals"]